Mount Power
Acasa Răcăşdia Obiective Turistice Galerie Adrese Utile

Turism

Comuna Racasdia este imprejurata de multe obiective turistice interesante. In curand ,in Racasdia, va functiona un centru de informare turistica, care va deservi turistii romani sau straini aflati in trecere prin comuna noastra.

Cheile Nerei

Obiectiv turistic de o rară frumuseţe, Cheile Nerei se evidenţiază prin relieful accidentat, văi abrupte şi pereţi verticali. Mersul este posibil pe poteci înguste, din loc în loc întâmpinându-ne specii de flori specifice locului ca: mojdreanul, cărpiniţa, liliacul salbatic, alunul turcesc, etc.

Lacul Dracului

De o frumuseţe sălbatică ,aflat la oînălţime de 700 m despre care se spune că nu i s-a descoperit fundul, având probabil o legatură subterană cu râul Nera. Este un lac întunecat, înfricoşător la prima vedere, care însă dezvăluie privirii imagini unice. Este considerat monument al naturii.

Cheile Minişului

Aflate în Depresiunea Valea Almăjului. Străbat Munţii Aninei la o distanţă de aproximativ 40 km de oraşul Oraviţa. Obiective: Paralela 45, Cascada Bigăr, Barajul şi Lacul de Acumulare Gura Golâmbului, Păstrăvăria.

Cheile Caraşului

Străbat traseul Caraşova, Prolaz, Platoul Iabalcei, Comarnic. Se întinde pe o distanţă de 12,5 Km, iar aceasta se poate parcurge în 2 ore şi 30 de minute. Traseul parcurge Cheile Caraşului care oferă un peisaj impresionant ce a lăsat amintiri deosebite tuturor turiştilor care au trecut pe aici. Peştera Liliecilor şi Peştera de după Cârşe sunt două dintre cele mai deosebite creaţii ale apei în calcarele cheilor. Peştera Comarnic, singura peşteră turistică din Banat deservită de un ghid este o bijuterie a carstului bănăţean.

Gara Oraviţa

Construită în 1849, este prima gară din ţară. Principala particularitate a acesteia este plasarea la o anumită înălţime în raport cu celelalte clădiri ale oraşului, astfel încât urcarea oamenilor şi a mărfurilor se realiza cu ajutorul unui ascensor rudimentar, care in prezent nu se mai păstreaza.

Linia de cale ferata Anina- Oravita- Racasdia-Iam- Bazias

Străbătând un ţinut muntos, cu păduri întinse este considerată o minune inginereasca chiar si in prezent. Terminată in 1863, linia este prima cale ferată din ţară şi este presărată cu numeroase tuneluri şi poduri care oferă ochiului un spectacol unic. Este unul din testele cele mai dure pentru mecanicii de locomotive care dau examenul tocmai pe această rută.

Teatrul Vechi din Oravita

Este situat la numai 7 km de Racasdia.Construit în anul 1817 după proiectele arhitectului Ion Niuni, este primul teatru din România. De asemenea este prima clădire de teatru din sud estul Europei executată din piatră şi de asemenea prima clădire de teatru din Europa iluminată cu lămpi de acetilenă.
Decorurile interioare, elaborate de Francisc Knee dupa proiectele lui Platzgher, sunt o copie fidelă a teatrului din Viena. În cadrul clădirii Teatrului Vechi funcţionează un muzeu, cu elemente de cultură locală.

Mănăstirea Călugara

Aşezat în creierul munţilor, acest lăcaş sfânt este vizitat de mii de credincioşi care vin aici să se roage, sau să fie tămăduiti de către icoana făcătoare de minuni din incinta mănăstirii.
Legenda Mănăstirii Călugăra ... legenda spune că un oier, în timp ce era cu oile la păscut, aude venind din inima codrului sunetele unui cântec. Mirat a pornit spre locul de unde venea sunetul, ajungând la o peşteră în care a găsit o icoană a Maicii Domnului şi rămăşiţele pământeşti ale unui călugăr sihastru. De la această întâmplare pe locul peşterii s-a clădit Mănăstirea Călugăra.

Piatra Rolului Nou

Reprezentată de o stânca solitară de calcar care ţâşneşte din mijlocul padurii (987 m), Piatra Rolului Nou este vizibilă de la mari depărtări, străjuind cu sfinţenie întreaga vale a Caraşului.

Pestera lui Adam Neamtu

Călătorul care vizitează această peşteră aşezată în inima muntelui, este transbordat în vremurile de demult pe vremea celebrului haiduc Adam Neamţu care a folosit peştera în vremuri de restrişte

Mănăstirea SLATINA - NERA

Istoricul: Iniţiativa înfiinţării mănăstirii a avut-o, în anul 1994, doctorul Pavel Chirilă din Bucureşti (originar din localitatea Sasca Montană), domnia sa fiind şi sponsorul principal.
Este situată la 26 km sud-est de Racasdia şi la 20 km de intersecţia şoselei Reşita-Moldova Nouă. Aşezământul este construit pe colina unui deal aflat pe malul stâng al râului Nera, între localităţile Slatina-Nera şi Sasca Montană, la 3 km nord de localitatea Sasca Montană. Din incinta mănăstirii ni se înfăţişează ochiului o panoramă splendidă, cu văi de jur-împrejur, după care urmează dealuri, mai înalte decât locul mănăstirii, acoperite cu păduri.

CABANA DIN RACASDIA

Zona beneficiind de o fauna si o flora bogata si de un aer curat, nepoluat, de o atmosfera ionizata si de multa liniste, se pot organiza aici activitati de vanatoare sa de recreere, ( si pentru turistii straini) ,cu posibilitati de cazare, la cabana din padure, apartinatoare de Ocolul Silvic Oravita . Cabana dispune de 5 camere cu doua paturi, televizor, telefon,baie ,instalatie sanitara si bucatarie.
Monumentele istorice , Bisericile Ortodoxe si cele doua pietre comemorative din Centrul comunei, precum si statuia lui Emilian Novacoviciu din curtea Scolii Generale Racasdia,au o insemnatate deosebita pentru toti locuitorii ,sau fii ai satului mai indepartati.

ASOCITAIA CULTURALA „VOINTA” RACASDIA

Cele mai importante manifestari culturale – „Zilele Culturii Racasdene „din 15-16 august, aflate la cea de-a X-a editie, reunesc ansambluri folclorice si de dansuri populare din judet si din Voivodina – Serbia.
Activitatea culturala a Asociatiei Culturale „Vointa” Racasdia din ultimii ani a contribuit la mentinerea traditiilor locale si a obiceiurilor ,concretizandu-se in numeroase manifestari culturale , atat in localitate, cat si in judet si in Serbia.
In comuna exista si un muzeu cu obiecte traditionale in Racasdia si un alt muzeu in Vraniut cu o colectie importanta de obiecte traditionale, statui si figurine , precum si trei mori pe apa inca functionale, din totalul de 13 din secolul trecut

EXPONATE DIN MUZEUL DIN RACASDIA

VEDERE DIN INTERIORUL MORII