Mount Power
Acasa Răcăşdia Obiective Turistice Galerie Adrese Utile
Picture

Caminul Cultural Racasdia

SCURT ISTORIC

Prima atestare documentara a comunei RACASDIA ,apare in anul1690,in „Istoria Judetului Caras” a lui Pesty Frigies.Aceeasi referire –anul 1690-dar la comuna RACASTIA,o face si Marsigli in „Dictionarul localitatilor” . La recesamantul din anul 1717, comuna Racasdia impreuna cu satul apartinator VRANIUT,au un numar de 40 de case locuite. Denumirea localitatii ,deriva de la racii care se gaseau in abundenta in acea perioada, in paraul Racasdiuta , parau ce strabate localitatea noastra.

Indicatori Fizico-Geografici

a) Rangul localitatii - comuna de gradul III
b) Distanta fata de cel mai apropiat oras - Oravita –este de numai 7 Km.,fata de municipiul resedinta de judet -Resita –este de 65 Km., iar fata de vama Naidas, la granita cu Serbia ,de 15 Km.
c) Ca relief predomina sesul, localitatea incadrandu-se in depresiunea Oravita.Ca pondere a treptelor de relief: -70% -campie, 30% - deal.
d) Tipuri de soluri : - brun de padure, brun roscat de padure si cernoziomuri levigate.
e) Suprafata totala : 5.885 Ha. - impreuna cu satul apartinator Vraniut, din care :

Suprafata arabila- 4 900 Ha.
Pasune- 550 Ha.
Fanete- 100 Ha.
Paduri- 211 Ha.
Drumuri si ape- 35 Ha.
Curti si constructii- 89 Ha.

Varietatea reliefului conferă zonei posibiltăţi propice pentru creşterea animalelor domestice, cultivarea pomilor, a viţei de vie, iar în lunca Paraului Ciclova, de cultivare a legumelor. In comuna predominad sesul cu o suprafata apreciabila de teren arabil, ocupatia de baza a locuitorilor este cultivarea cerealelor. Localitatea beneficiaza de un mediu favorabil investitiilor in domeniu agricol,fiind eligibila pentru aplicatii la diverse programe de finantare.

Picture

Asociatia Culturala Vointa

Cultura

In cele doua camine culturale, din Racasdia si Vraniut ,se desfasoara saptamanal activitati culturale ,sportive si de recreere ,cu angrenarea tinerilor prin intermediul Scolii Generale, a Asociatiei Culturale”Vointa” Racasdia si cu sprijinul Primariei locale.

Cetatenii din Racasdia au acces la aproximativ 6000 de volume, existente in Bibliotecile din Scoala si Caminul Cultural din localitate.

Monumentele istorice – Biserica Ortodoxa si cele doua pietre comemorative din Centrul comunei, precum si statuia lui Emilian Novacoviciu din curtea Scolii Generale,au o insemnatate deosebita pentru toti locuitorii ,sau fii ai satului mai indepartati.

Cele mai importante manifestari culturale – „Zilele Culturii Racasdene „din 14-15 august, aflate la a doua editie, reunesc ansambluri folclorice si de dansuri populare din judet si din Voivodina – Serbia.